LULEÅ ADVENTURE

SWEDISH LAPLAND
Kontakta oss

svenska/engelska
+ (46)70 396 43 61

Kontakta oss

svenska/italienska
+ (46) 70 205 74 62

Epost

Info@luleaadventure.com

LULEÅ ADVENTURE

OM OSS

Vi som driver Luleå Adventure heter Mauro Marchesoni och Anki Andersson.

Mauro & Anki

Från intresse till ett turistföretag

Mauro som kommer ursprungligen från Trento i norra Italien flyttade till Sverige 1994, och bosatte sig här i Luleå. Sitt intresse för hundar har han alltid haft. Men intresset för draghundar växte fram när hans dotter ville ha en hund. den första hunden blev Laika som var en blandning mellan Alaskan Husky och Malamut. Med åren blev flocken större och utökades med flera Siberian Huskys och idén på ett turistföretag väcktes.

Jag, Anki är från Gammelstad /Luleå . Har alltid varit intresserad av hundar och haft många olika raser genom åren. Sedan jag träffade Mauro har Siberian Husky legat varmt om hjärtat .

SWEDISH LAPPLAND
Om företaget

Företaget Luleå Adventure bildades 2006 och drevs från början som ett hobbyföretag på sidan av jobbet åt Luleå Kommun.Sedan 2016 drivs företaget på heltid

Vårat företag ligger mellan Ale och Selet som är två små byar c: a 40 km sydväst om Centrala Luleå. Ale är en gammal by med en lång historia. En kvarn från mitten av 1600-talet finns bevarad och på sommaren används den som ett café. I Selet finns ett gammalt järnbruk från 1700 talet bevarat som numera ingår i ett naturreservat.

Luleå Adventure

Nya hundgårdar byggdes under sommaren och inköp av fler hundar gjordes. Grill och bastukåta byggdes under hösten . På senhösten fick vi 6 nya söta sibbevalpar. Under vintern 2017 har vi tagit emot en hel del turister från olika delar av världen. Vi erbjuder en familjär upplevelse nära den norrländska naturen . Du som kommer till oss får träffa våra glada och duktiga hundar .

Hundspannsturer

Vi har lite olika hundspannsturer att erbjuda. Dels olika turer på dagen och även hundspannsturer på kvällen, som kan vara ett spännande alternativ. Våra turer är anpassade både för familjer med barn i olika åldrar och för mera äventyrliga själar. Vårat motto är flexibilitet. Vi kan också erbjuda transfer från erat hotell. Det finns också möjlighet att boka vedeldad bastu.

Grillstugan

När ni kommer hit går vi in i grillstugan och går igenom klädsel och skor. Vi pratar en stund och lär känna varann. Sedan är det dags att hälsa på våra fina renrasiga siberian husky. Dom kan låta ganska mycket då vi har många hundar. Men alla är snälla och glada när dom träffar nya människor. Vill man så visar vi gärna hur man selar hundarna, så kan vi hjälpas åt med det. Hundarna vet vad som är på gång och dom låter sig gärna selas.

Om hundarna

Då vi har kopplat hundarna i spannet är dom väldigt ivriga att komma i väg och det är ett fasligt skällande och gläfsande. För att minska stressnivån hos hundarna är det viktigt att man är snabb att sätta sig på plats i släden. När Guidens ropar GÅ, exploderar hundarna och rusar iväg i en väldig fart. Efter ett par kilometer lugnar hundarna ner sig och börjar trava i ett lagom tempo. Guiden ger kommandon åt hundarna som outtröttliga springer genom skogen, över öppna fällt och vattendrag.
Hundspann är ett härligt sätt att komma ut i naturen. Den rena kalla luften mot ansiktet, skogens tystnad, medarnas skrapande i snön är en upplevelse i sig. Har vi tur kan en älg eller en flock med renar dyka upp.

Ett tillfälle för fotografering och fikapaus

Efter halva vägen stannar vi och låter hundarna ta igen sig och samtidigt finns det tillfälle att fotografera. Sedan fortsätter färden hemåt igen. Väl tillbaka hjälps vi åt att sela av hundarna och släpper in dom i hundgårdarna. Varm dryck och fika serveras i våran mysiga grillkåta innan återresan till hotellet. Har du någon allergi eller önskemål så vill vi veta det vid bokningen. Vi använder oss av ekologiska råvaror som är producerade i Ale eller i närheten av Ale. Honungen som ni kan använda till te är egenodlad på gården.

Hundspann på kvällen är en annan upplevelse

Att köra hundspann på kvällen är en annan upplevelse. Med hjälp av pannlampor som lyser upp vägen färdas vi genom mörka skogar. En stjärnklar natt kan man om man har tur få se norrskenet dansa fram på natthimlen. En magisk upplevelse som är väldigt uppskattat av våra gäster.

Prova på att köra hundspann själv

Du kan också prova på att köra hundspann själv. Då går vi igenom hur släden fungerar och vad man bör tänka på när man kör.
Våran erfarenhet säger att 6–8 hundar, beroende på vikt och snöförhållande är lagom när man är nybörjare. Man får ett lätthanterligt spann som inte springer alltför fort. Vi hjälps åt att sela och spänna för hundarna. Är ni två så delar ni på en släde. En kör och en sitter på och efter halva vägen byter ni förare så att båda får prova på. Guiden kör första spannet och håller koll på vägen och på er. Vi sätter säkerheten i första hand och det är viktigt att man är uppmärksam på de hundar man har i spannet och på guiden. En spännande och lärorik upplevelse då man får se hur hundar och människor arbetar tillsammans.

Efter en frisk och härlig hundspannstur

Efter en frisk och härlig hundspannstur är det skönt att komma in i värmen och dricka varmt kaffe eller te. Är man väldigt frusen kan man värma sig ordentligt i våran mysiga vedeldade bastu. För att få igång blodcirkulationen ordentligt kan man piska sig med lövruskor och när man är riktigt uppvärmd kan de som är lite mer modiga rusa ut i snön och göra snöänglar. Vi tillhandahåller med tvål och handdukar. Bokar ni bastu ingår även kalla drycker och en måltid efteråt. Vi serverar en typisk norrbottnisk rätt med ekologiska och närproducerade råvaror. En typisk norrbottnisk rätt kan vara Renskav med potatismos och lingonsylt, Nikkaluoktasopppa eller Älgköttsoppa med klimp. Meddela i förväg om allergier.

Att tänka på...

Att tänka på när man är ute i kyla och kör hundspann är hur man är klädd. Även om det inte är så många minusgrader så gör vinddraget att kylan blir påtaglig. Dessutom står eller sitter man stilla i minst 1 timme. Då är det viktigt att man är rätt klädd. Gärna ett underställ i ylle, en tunnare tröja i ylle och en tjockare tröja innanför jackan. Dessutom ett par varma byxor som du kan ha under täckbyxorna. Tjocka sockar i ett par fodrade kängor, dubbla vantar och en varm mössa. Hos oss kan du få hyra skor och skoteroverall.

VID BOKNING

Vid avbokning senast 2 veckor före bokat datum återbetalas hela summan, 1 vecka före återbetalas 50 % av summan därefter betalas inget tillbaka. Bokar ni samma dag sker betalningen kontant eller via swish. Om du har mer frågor tveka inta att kontakta oss igen.

Vi har en ansvarsförsäkring men rekommenderar att man tar en egen reseförsäkring om olyckan skulle vara framme.

I alla hundspannsturer ingår Kaffe eller te och fika.